Bibliotek för alla i ett Nacka för alla

Bild klimatkris 2

Böcker på Nackas bibliotek kommer att kunna lånas av alla, även de som saknar identitetshandlingar.

Ibland är det minst lika roligt att sitta i opposition. Som när en tanke du haft blir till ett konkret förslag, lämnas in i form av ett politikerinitiativ, behandlas inom kommunen och studeras av tjänstepersoner, får positiv respons och rekommenderas att genomföras och återkommer till nämnden där det väckts för antagande.

Detta var vad som hände med det initiativ som Miljöpartiet lämnade in i Kulturnämnden i början av december. Där föreslog vi att öppna biblioteken i Nacka även för personer utan papper som kan visa vilka de är. För att få ett lånekort och kunna låna på bibliotek i Sverige brukar det nämligen vanligtvis krävas officiella identitetshandlingar och svensk bostadsadress. Detsamma gäller för att använda bibliotekens datorer. Miljöpartiet vill att papperslösa människor ska ha samma möjligheter trots att de inte uppfyller dessa krav och föreslog därför att även Nacka ska göra som en del andra kommuner i Sverige redan gjort och öppna biblioteken för alla genom att erbjuda bibliotekskort med begränsad giltighetstid.

Bibliotekslagen talar om bibliotek för alla och genom att införa att personer utan identitetshandlingar får tillgång till ett lånekort lever Nackas folkbibliotek verkligen upp till lagens avsikt! Barn och ungdomar är en prioriterad grupp enligt Nacka kommuns biblioteksstrategi och att kunna ge dem tillgång till biblioteken är särskilt glädjande. Biblioteket kan fungera som en fristad för människor, alltifrån tonåringen som behöver lugn och ro för sina studier, via barnet som genom böckerna kan försvinna in i sagans värld, till den äldre människan som önskar få läsa sin facktidning, till den person som just kommit hit och behöver en bok för förståelsen av det nya landet. Genom möjligheten att teckna särskild överenskommelse om bibliotekskort med begränsad giltighetstid kan Nackas bibliotek verkligen bli en mötesplats för alla. Och i en tid när världen ofta känns som en kall plats värmer det att veta att även andra partier i Nacka håller med om detta.

Åsa Marnell, ordinarie ledamot i Kulturnämnden
Mathias Zachariassen, ersättare i Kulturnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s