Disponentsvillans kulturhus – ett kulturellt centrum på Kvarnholmen?

Svansjön Operan

Dans, konst, konsert. I ett kulturhus i den gamla Disponentvillan på Kvarnholmen kunde flera aktiviteter och upplevelser samlas och samsas. På så vis kunde också allmänheten få tillgång till den vackra byggnaden och dess omgivning.

För några veckor sedan hade Nacka kommun anordnat en heldag åt kulturen och dess plats i blivande Nacka stad. Det är viktigt att kulturen planeras in redan från början när staden tar form, både fysiskt och psykiskt, annars är risken stor att den inte får någon plats alls. Och kulturen är viktig: den får oss att tänka och reflektera och att den finns i vår när- och utemiljö påverkar oss på ett positivt sätt.

”Kultur i den framtida staden”, som heldagen hette, anordnades på en plats i Nacka där mycket hänt under de senaste och desto mer kommer hända de kommande åren: Kvarnholmen. Stadsdelen kommer bestå av en mix av nytt och gammalt, av modern och industriell design och arkitektur samt av bostäder och lokaler av närservice. Längst ut och högst upp på Kvarnholmen tronar det som en gång var Disponentvillan – med dess sedan länge övergivna tennisbana och stora trädgård – ett tvåvåningshus där de senaste åren utställningar, spelningar och andra kulturella aktiviteter huserat. När Kvarnholmen tar form och kulturen ska formas och byggas med i stadsdelen borde just Disponentvillan vara en utmärkt kandidat till att även fortsättningsvis inhysa kultur. Villan är idag planerad att byggas om för den skolverksamhet som planeras i området men skulle i vår mening passa utmärkt som kulturhus, något som även Kulturnämnden under senaste mötet instämde i och skickade med till Kommunstyrelsen. Att låta Disponentvillan förbli ett kulturhus öppet för alla skulle dessutom öka allmänhetens tillgänglighet till denna plats.

Villan är kulturhistoriskt relevant och intressant och skulle vara mycket passande som kulturhus på Kvarnholmen och ett utmärkt exempel på hur kultur får plats i den nya staden. Kommunstyrelsen gick tyvärr inte på Kulturnämndens linje och sedan tog beslutet pga. fastslagen detaljplan en riktning bort från kulturhus i Kommunfullmäktige. Det är tråkigt att möjligheterna att låta Disponentvillan kvarstå som kulturhus inte undersöktes tidigare i processen, men förhoppningsvis kan kommunen ta med sig detta i kommande arbete!

Åsa Marnell, ledamot Kulturnämnden

Mathias Zachariassen, ersättare Kulturnämnden

En reaktion på ”Disponentsvillans kulturhus – ett kulturellt centrum på Kvarnholmen?

  1. […] Nu gör miljöpartiet i Nacka ett utspel om att inrätta kulturhuset i Disponentvillan på Juvelvägen. ”Villan är kulturhistoriskt relevant och intressant och skulle vara mycket passande som kulturhus på Kvarnholmen och ett utmärkt exempel på hur kultur får plats i den nya staden”, skriver Åsa Marnell (mp, ledamot Kulturnämnden) och Mathias Zachariassen (mp, ersättare Kulturnämnden) i ett inlägg. >> Läs hela inlägget om ett kulturhus i Disponentvillan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s