Verksamhetsbesök på förskolan i Ur och Skur Upptäckarna i Älta

Fsk Upptäckarna Kåtan

I den här kåtan har barn och pedagoger på förskolan Upptäckarna morgonmöte. Förskolan är en s.k. ”grön-flagg-förskola”, något vi fick lära oss mer om under detta studiebesök, berättar språkrör Lisskulla Zayane.

Jag sprang på en gammal bekant i stadshuset en dag, hon hade varit på möte med en tjänsteman angående förskolornas miljöarbete i kommunen. Men hon var inte så nöjd, tyckte inte riktigt att hon och hennes kollegor hade fått så mycket gehör.

Hon berättade snabbt att de på förskolan Upptäckarna arbetar med ”Håll Sverige rent, Grön flagg”, ett pedagogiskt verktyg som gör det lätt och roligt för barn att förstå varför vi ska vara rädda om vår natur. Nu ville hon och hennes kollegor att alla kommunens förskolor skulle arbeta med samma verktyg och att Nacka kommun skulle hjälpa till, till och med vara lite mer styrande.  Men intresset från tjänstemannen var svalt, Nacka kommun vill ju inte tvinga på någon något.

Hon brann verkligen för den här frågan och jag ville gärna veta mer, så vi kom överens om att jag och Sidney skulle komma ut till hennes förskola och se hur de arbetade med Grön Flagg och vad det är för något.

På plats berättade och visade Eva oss hur de arbetat och vad villkoren är. Med Grön Flagg får man en tydlig struktur för ett hållbarhetsarbete med utgångspunkt i läroplanerna. De får dessutom personligt stöd i arbetet och pedagogiskt material och inspiration. Grön Flagg är en certifiering och ett pedagogiskt verktyg som ger ett aktivt och långsiktigt arbete för hållbar utveckling i skola och förskola. Med den internationella certifieringen jobbar miljontals pedagoger, barn och unga världen över mot samma mål – en mer hållbar värld.

Vi bjöds på fika ute på gården och efter att vi vuxna druckit vårt kaffe var det barnens tur att få mellis. Idag blev det päron och bananer som vi hade köpt med oss.

Eva tände som de alltid gör en brasa i deras kåta för morgonmötet. Ett av barnen fick var ordförande och fick fördela ordet till sina kompisar. Barnen berättade att de åt vegetarisk mat en gång i veckan, sorterade sopor, gick eller cyklade till förskolan. De var mycket medvetna om hur viktigt och roligt det är att vara miljöhjältar.

Effekten av detta besök blev en motion som kommer upp på torsdagens medlemsmöte.

Lisskulla Zayane, språkrör och andre vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s