Finnbodaskyltens återkomst?

Den gamla skylten som en gång välkomnade arbetare och besökare till Finnboda Varv ligger nedmonterad i ett skjul i området. Miljöpartiet ser gärna att den återfår sin forna glans och återvänder!

Ge mig ett F, ge mig ett I, ge mig två N, ge mig ett B, ge mig ett O, ge mig ett D, ge mig ett A. Vad blir det? FINNBODA!

Innan bostadsområdet Finnboda Hamn byggdes och bytte namn så hette området Finnboda Varv och var just ett båtvarv där flera kända fartyg byggdes under varvets aktiva år. En del av byggnaderna finns kvar än idag och är eller håller på att bli bostäder, så som det f.d. Varvskontoret och den gamla svetshallen (sedermera även känd som Docklands).

De flesta har nog hört talas om varvet men alla kanske inte vet att infarten till det från Kvarnholmsvägen kröntes av stora bokstäver som bildade texten FINNBODA. Boende i området som bodde där redan på varvets tid har berättat om att skylten var ett trevligt och upplysande inslag på den då ganska mörka och öde vägen hem till Kvarnholmen och Finnberget.

Vart bokstäverna, d.v.s. skylten som en gång i så många år satt uppe vid varvets infart, tog vägen efter att de monterats ned för att ge plats för byggtrafik vid Finnbodas omvandling till bostadsområde var länge ett mysterium. Men boende i området viskade om att skylten låg i ett skjul vid kajen mellan Finnboda och Saltsjöqvarn, och mycket riktigt, kikade du in genom kvisthål och springor i fasaden till byggnaden på Sicklaön 37:41, som ägs av Finnboda Industrilokaler HB, så låg de där.

Det är alltså ett stycke närhistoria som ligger där nedmonterat på golvet, bokstäver av såväl historiskt som kulturellt värde! Idag föreslog Miljöpartiet vid ett möte i KSSU (kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott) att Nacka kommun tar kontakt med ägarna till skjulet och undersöker möjligheten att ta hand om bokstäverna. Antingen skulle de kunna sättas upp på lämpligt ställe i Finnboda eller så skulle de kunna tas om hand av Stockholms läns museum eller kommunen själv och arkiveras för framtiden och eventuellt framtida bruk. Att låta dem försvinna och glömmas bort vore tråkigt tycker Miljöpartiet och eftersom gehör fanns i KSSU för idén så börjar nu kommunen bokstavsjakten för att se om skylten kan återbördas.

Nacka har möjlighet att få sin egen ”Hollywoodskylt” och bevara ett stycke kulturhistoria. Miljöpartiet ser gärna att skylten restaureras och återvänder till Finnboda!

Desha Svenneborg, ersättare i KF och boende på Finnberget

En reaktion på ”Finnbodaskyltens återkomst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s