Varför kan inte Nacka ge fristad åt nästa nobelpristagare?

Miljöpartiet vill att Nacka blir fristad åt förföljda författare.

Miljöpartiet vill att Nacka blir fristad åt förföljda författare.

Göteborg fick förra veckan en nobelpristagare! Eller, för att förtydliga det hela: Göteborg var under två år fristad åt en författare som tilldelades årets nobelpris i litteratur. Svetlana Alexievich var mellan 2006-2008 fristadsförfattare i Göteborg, den första svenska kommunen som sedan 1996 varit fristad åt förföljda författare.

Nobelpristagare eller inte, fristädernas otroligt viktiga arbete går ut på att säkra yttrandefriheten och alla människors globala rätt att få sina synpunkter framförda i offentliga sammanhang. En viktig uppgift för fristaden är därför att ge möjligheten till arbetsro, kollegial och social gemenskap, översättningsmöjligheter och självständigt arbete fritt från påtryckningar och trakasserier.

I september var Miljöpartiets två år gamla motion om att Nacka bör bli en fristadskommun äntligen uppe i kommunfullmäktige. Inte heller denna gång hade frågan något att göra med liberal drogsyn eller fristad alà danska Christiania. Snarare är förslaget än mer angeläget och högaktuellt. När motionen skrevs 2013 fanns det 7 fristadskommuner och när förslaget var hos kommunstyrelsen för beslut i mars så fanns det 11 stycken. Idag uppgår antalet anslutna kommuner och regioner till 16 och utvecklingen är därmed positiv. Synd att inte också Nacka är en del av denna utveckling.

När riksdagen debatterade ärendet i våras stod samtliga partier utom Sverigedemokraterna bakom beslutet att ge regeringen i uppdrag att verka för en ökning av antalet fristäder i Sverige. När Moderaterna i Gävle för något år sedan ville få det juridiskt prövat om ”fristadsförfattare” ingår i vad kommuner får ägna sig åt fick vi så ett svar på frågan: Ja – fristadsförfattare är lagligt! Synd att Nackas tjänstepersoner inte verkar ha läst kammarrättens dom och fortfarande i sin skrivelse undrar om det är lagligt.

Miljöpartiet vill att Nacka kommun ska bli nästa fristadskommun i Sverige och vi ställer oss mycket frågande till Nackaalliansens hänvisning att ”arbetet med flyktingmottagning i Nacka kommun även ger utrymme för förföljda författare”. Att hänvisa till befintlig flyktingmottagning visar återigen på Nackaalliansens ointresse för människors utsatta situation, vilket vi ser som mycket beklagligt. Att vara fristadskommun innebär nämligen inte att personen får permanent uppehållstillstånd inom ramen för Migrationsverkets ordinarie asylprövning utan det betyder att hen får en fristad under en begränsad period av två år.

Idag sitter mer än 700 författare runt om i världen i fängelse eller är under åtal för att de uttryckt sina åsikter offentligt. Yttrandefriheten, som har en central roll i vårt samhälle, är starkt begränsad i många länder. En fristadsförfattare är en person som bjudits in av en svensk kommun på grund av att hen har förföljts i sitt hemland. I Sverige får författaren en fristad under två år för att kunna leva och fortsätta sitt arbete i trygghet. Det är inte samma sak som befintligt flyktingmottagande.

De första som blir straffade när demokratin lämnat ett land är kulturutövarna. Det är därför fristadssystemet är så viktigt! Det är sorligt att det tog så lång tid innan motionen kom upp i KF. Än sorgligare är att majoriteten där inte förstår vikten av fristadsförfattare och går emot sina partikollegor i riksdagen. Nacka kunde ha visat framfötterna. Istället är det ryggen vi får se.

Åsa MarnellLedamot i Kulturnämnden

Mathias ZachariassenErsättare i Kulturnämnden

Sidney HolmSpråkrör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s