Biblioteken tillhör folket!

Folkbiblioteken hör till folket

Folkbiblioteken ska vara folkets. Litteratur och det fria ordet ska inte vara till salu.

Vid senaste mötet i kulturnämnden beslutades det att kommunen ska förlänga biblioteksavtalen mellan Nacka och de privata aktörer som driver biblioteken. Miljöpartiet har varit emot privatiseringen av Nackas bibliotek redan från början 2011, så att reservera oss mot beslutet var en självklarhet. Vi tycker att biblioteken ska vara fritt tillgängliga och inte drivas av kommersiella mål.

Miljöpartiet vill att våra folkbibliotek ska återgå till att drivas i kommunal regi när de nuvarande avtalen löper ut 2017. Biblioteksverksamhet är inte en verksamhet som lämpar sig för upphandling, tvärtom ser vi hur Alliansen driver detta som prestigeprojekt för att cementera en ideologi om fri marknad, konkurrens och vinstmaximering.

För hundra år sedan var det ironiskt nog just en högerkvinna som grundade det första folkbiblioteket i Stockholm: Valfrid Palmgren var lärare och pionjär för det vi kallar folkbildning och såg till att hela Stockholm fick folkbibliotek. Denna högerkvinna drev aktivt att folkbiblioteken skulle vara statliga, politiskt oberoende, och stå helt fria från marknadskrafter och religiös påverkan. För Miljöpartiet har dessa ledord inte ändrats.

Vad händer med vår kulturhistoria, folkbildning och bibliotek den dag de inte längre är ”lönsamma”? Att sätta en prislapp på det fria ordet och söka efter vinst med fokus på avgifter, konkurrens och besökssiffror är inte en väg Miljöpartiet vill se. Allmänbildning ska förbli en självklar demokratisk rättighet för hela befolkningen och folkbiblioteken en oas där människor träffas som medborgare och inte som kunder.

Trots omfattande protester från författare, bibliotekarier, opposition och andra kommuners borgerliga politiker genomfördes 2013 beslutet att lägga ut driften av Nackas folkbibliotek på entreprenörer. Nu har Nacka chans att återställa allt i sin ordning och välja att inte förlänga avtalen 2017!

Åsa MarnellLedamot i Kulturnämnden

Mathias ZachariassenErsättare Kulturnämnden

En reaktion på ”Biblioteken tillhör folket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s