En giftfri vardag är ekologisk

Ekologiskt i maten - tomt på faten

Ekologiskt i maten – tomt på faten

I fredags var språkrör Sidney Holm och gruppledare Louise Ollivier på ett seminarium om de gifter som finns i vår vardag. Professor Christina Rudén från Stockholms universitet höll i seminariet som anordnades av Miljömålskommittén i Nacka. Användningen av kemikalier har ökat dramatiskt informerade hon om och påminde om de där obehagliga tidningsrubrikerna om Bisfenol A i barnmatsburkar, förbjudna kemikalier i dricksvatten och kläder som är fulla av gifter men även om bekämpningsmedel och dess effekter på hjärnans utveckling. För en stor del av gifterna vi får i oss är genom vår mat, sa professorn. Det som hamnar i vår mage i form av livsmedelstillsatser är ett område som myndigheterna ofta missar.

Att skydda medborgarna från gifter är något Miljöpartiet prioriterar och särskilt utsatta är de yngre. För inte kan de veta vad materialen omkring dem innehåller eller vad som finns i deras lunch. Det är då vi vuxna behövs. Det är då vi politiker behövs.

Vi som kommunpolitiker kan skydda barnen under en stor del av deras vardag: i skolan och på förskolan. Det är därför Miljöpartiet tycker att kommunens satsning på ”giftfri vardag” inte räcker: det handlar inte bara om materialen omkring oss utan även om vad vi äter.

Det är därför Miljöpartiet vill se regler och krav i upphandlingen av maten som serveras. Kommunalt drivna verksamheter ska ha tydliga krav och detsamma ska även gälla fria skolor och förskolor och äldreboenden – det kan vi faktiskt se till att reglera via avtal.

Det ska inte vara frivilligt att servera giftfritt i Nacka – det ska vara standard!

En reaktion på ”En giftfri vardag är ekologisk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s