Arbetet för fred behöver extra strålkastarljus

Carl Milles fredsmonument

Fredsmonumentet som hamnade i Nacka istället för utanför FN-byggnaden i New York
År 1946 satt Carl Milles på Hotel Plaza i New York och skissade på en skulptur på hotellets brevpapper. Gud Fader på himmelsbågen var tänkt som ett fredsmonument och en hyllning till bildandet av Förenta Nationerna. Tanken var att skulpturen skulle placeras utanför FN-byggnaden på Manhattan i New York. Dock ansågs andra investeringar av FN vara viktigare än en skulptur för den då nybildade organisationen och projektet rann ut i sanden. Efter en del olika turer hamnade till slut en fullskalemodell av skulpturen vid Stockholms inlopp, Nacka Strand.

Kampen för fred, utveckling och mänskliga rättigheter behöver belysas extra
För att uppmärksamma FN:s 70-årsjubileum har FN initierat kampanjen ”Turn the World UN Blue”. På FN-dagen, den 24 oktober, uppmanar FN så många som möjligt att lysa upp byggnader och landmärken i FN-blått. Jag föreslår på måndag via ett politikerinitiativ i kommunstyrelsen att vi här i Nacka under FN:s 70-årsjubileum lyser upp Milles fredsmonument vid Nacka Strand i blått och sedan sprider sedan detta genom att lägga upp ett foto under FN:s officiella kampanj-hashtag #UN70

Sidney Holm – oppositionsråd (MP)

2 reaktioner på ”Arbetet för fred behöver extra strålkastarljus

  1. Bra initiativ! Såklart att ett sådant förslag ska lämnas in! Och tack för kunskapen – hade ingen aning om skulpturens historia!

  2. Tack Åsa! Jag har redan fått respons från kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau som tycker det är ett jättebra initiativ, särskilt att skulpturen ska belysas i blått 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s