Att vara beroende

Tänk dig att inte själv kunna bestämma över din egen kropp, att inte kunna lyfta handen när du själv vill eller att handen far iväg av sig självt. Att vara beroende av att andra ska hjälpa dig med vardagen, kanske att någon annan måste kunna läsa av vad du tycker och känner.

Som lokala språkrör för MP Nacka blev Sidney och jag inbjudna att se föreställningen Vet du vem jag är? som föreningen JAG (Jämlikhet Assistans och Gemenskap) framförde.  Även om vissa av skådespelarna kommunicerade med ett finger, andra gapade stort, höjde ett ögonbryn eller vred sig bort. Även om de inte kunde tala så hade de något att säga.

En föreställning där de flesta som medverkar har stora funktionsnedsättningar. Tillsammans med deras personliga assistenter uttrycker de sig genom dans, musik och teater på ett nyskapande och unikt sätt.

Med allvar och humor angrips frågor som berör och upprör. Vem bestämmer vem jag är, vad jag tycker och vill med mitt liv.

Efteråt fikade vi och minglade med artisterna och några av assistenterna. Jag tror att både jag och Sidney hade samma känsla när vi cyklade därifrån, det är så viktigt att komma ihåg allas lika värde i vårt samhälle och ingen får glömmas bort.

lisskulla teater/Lisskulla Zayane, språkrör för Miljöpartiet de gröna i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s