På exkursion i Gröna Dalen

I fredags var vi ett gäng glada gröna som tog oss ut i snörusket för att besöka Gröna Dalen som är ett grönområde mellan Fisksätra och Saltsjöbaden. Det finns planer på att utveckla området för att knyta ihop de två bostadsområdena med bebyggelse, platser och stråk. Exakt vad som ska göras är ännu inte bestämt men ärendet kommer att gå ut på samråd efter sommaren. Vi kände att vi behövde besöka området IRL (in real life) för att skapa oss en bild av områdets förutsättningar och framtida utveckling.

Det första som vi slogs av under vår promenad var att det var alldeles tyst i Dalen bortsett från fåglarnas kvitter. Det är få platser i Nacka som är lika tysta och det är en väldigt lugn och skön miljö att vistas i. I Dalen finns idag en nybyggd hundrastgård med en särskild del för agilityträning och en för allmänt hundbus. Lite längre fram, där Lugna promenaden möter Svartkärrsstigen, ligger en gruslagd fotbollsplan som ofta drabbas av översvämningar. Längre bort mot Saltsjöbaden ligger kolonilotter omringade av höga staket med taggtråd vilket inte såg särskilt trevligt eller välkomnande ut.

Välkomnande?

Vi såg en hel del fina skogspartier, bergsluttningar och 100-åriga ekar som är nästa generations gammel-ekar. Trots att det var vardagsförmiddag så strosade och cyklade det mycket folk längst med det asfalterade promenadstråket i båda riktningar.

Efter vårt besök kunde vi konstatera att Gröna Dalen är en fin plats både för kontemplation och rekreation. En dal som på ett effektivt sätt dämpar buller, en lugn oas med vad vi som hastigast kunde bedöma har höga naturvärden . Vi ser stora utvecklingsmöjligheter med Gröna Dalen och ser att man kan göra den ännu finare och mer tillgänglig för alla i området. Dagvattnet från Båthöjden skulle kunna tas till vara på ett bättre sätt genom att bygga en vacker damm istället för dikena som ligger där idag. Dels skapar man då en vackrare miljö samtidigt som man slipper att fotbollsplanen blir översvämmad. Fotbollsplanen verkar inte vara jätteutnyttjad och här skulle man kanske också kunna få in ett utegym och en lekplats så föräldrar och barn får möjlighet att träna och leka tillsammans.

Vintervikens Trädgårdscafé i Aspudden

Vi vill gärna ta tillvara på odlingskulturen som finns i området men att den ska vara mer tillgänglig för alla. Vi ser framför oss ett centralt placerat föreningsdrivet sommarcafé med en marknad där folk kan sälja sina odlade frukter och grönsaker, kanske ett hälsocentra och en scen för kulturupplevelser som bidrar till ett mer levande, hälsosamt och socialt inslag i Dalen. På så sätt tror vi att man kan uppnå ökad integration och fler möten mellan Saltsjöbaden och Fisksätras boende, inte nödvändigtvis genom att exploatera och bygga bostäder. Den delen av Dalen som ligger närmast Saltsjöbadens centrum tycker vi dock kan exploateras något så det skapas ett naturligare mer tryggt stråk hela vägen till Saltsjöbadens centrum.

Men först och främst måste man göra en noggrann inventering av befintliga naturvärden innan man går vidare med en mer detaljerad planering av området.

/Sidney Holm (MP), oppositionsråd
Roger Bydler (MP), Miljö- och stadsbyggnadsnämnden och 2:e vice ordförande i Miljömålskommittén
Lisskulla Zayane (MP), 2:e vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s