Veckans Nackabesök: Dagliga verksamheter med djur och upplevelsetema

Förra veckan var jag återigen ute på besök i kommunen och denna gång besökte jag några dagliga verksamheter som vänder sig till personer med måttligt till lindrig utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt till personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Jag började dagen hos Kärrtorp och Knarrnäs som är en kommunal verksamhet som drivs av Jesper och erbjuder aktiviteter inom djur- och gårdsskötsel. Jesper äger djuren men kommunen äger marken och byggnaderna. Jesper tar emot 22 personer som får jobba både med djuren och i naturen. Han skulle kunna ta emot fler men då måste det finnas fler platser där de intar sina måltider men i dagsläget är detta inte möjligt. Till sin hjälp har Jesper 6,5 anställd personal. Personerna som har sin dagliga verksamhet här måste klara av att vara aktiva och röra på sig den mesta av tiden. Något som jag tycker är bra eftersom fysisk aktivitet är en bristvara i dagens samhälle både för personer med eller utan funktionshinder.

IMG_1952 IMG_0329

Verksamheten har fler positiva syften eftersom djuren som finns på gården är utrotningshotade lantbruksraser och som på detta vis får möjligheten att bevaras. När jag kom hade getterna precis fått killingar några dagar tidigare och skuttade runt sina mammor, fåren skulle snart börja få sina lamm och fjällkorna skulle kalva. Deltagarna var väldigt måna om att jag skulle se alla djuren, de riktigt lyste om dem av stolthet och glädje. Deras dagliga sysselsättning är verkligen meningsfull för dem och det märktes tydligt att de hade riktiga arbeten och inget ”hitte-på”. Det vet ju alla hur viktigt det är för oss människor att känna oss behövda och att vi kan tillföra något.  För att förbättra verksamheten önskar Jesper sig ett Gunnebo-stängsel runt gården men eftersom det ligger i ett naturreservat är det inte helt enkelt.

Nästa ställe jag besökte inom omsorgen var SKAPA. Här har deltagarna mer omfattande omvårdnadsbehov. Lokalerna är nya, stora och ljusa och det finns flera rum med olika sinnesupplevelser tillexempel natur, se, känna, höra och lukta. Verksamheten har två våningsplan och kommer att ha 15 platser på varje plan så småningom. Det arbetar fem personal på varje plan. Det finns ett nära samarbete med sjukgymnast, arbetsterapeut och logoped från Habiliteringscenter. Här var personalen väldigt glada och stolta över de nya lokalerna och sin verksamhet.  Verksamhetschefen, handläggaren och jag pratade högt, alldeles för nära ett av sinnesrummen, så vi blev bortkörda av en medarbetare. Härligt när det finns folk som törs säga ifrån och värna om dem som inte kan säga ifrån själva.

IMG_1955

Jag kommer att fortsätta skriva om omsorgen i Nacka men nu får det räcka för den här gången.

/ Lisskulla Zayane, andre vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s