Duktigflicka syndromet och unga tjejers psykiska ohälsa.

BILD: http://www.doktorn.com/sites/default/files/styles/galleryformatter_slide/public/shutterstock_118324897.jpg

Hej, det är Pauline här. Jag bloggade i somras, är aktiv i Grön ungdom (Miljöpartiets ungdomsförbund) och i Utbildningsnämnden i Nacka där jag sitter som ersättare. En av mina största hjärtefrågor är ungas psykiska ohälsa. Igår publicerades min debattartikel på Nyheter24 om ”duktigflicka syndromet” och unga tjejers psykiska ohälsa. (ARTIKELN HITTAR NI HÄR) Den psykiska ohälsan hos unga börjar bli allt mer och mer utbredd, framförallt är den framträdande hos unga tjejer. 1/3 unga tjejer upplevs idag må psykiskt dåligt på olika sätt och 1/10 söker sig till psykiatrin. Det håller på att bli ett folkhälsoproblem vi måste börja ta på allvar. Det är svårt att veta exakt hur man kan lösa ett ändå så stort problem. Enligt Stockholmsenkäten från i höstas så mår unga tjejer i Nacka allt sämre. När unga mår sämre psykiskt försvårar det möjligheterna att komma ut på arbetsmarknaden fort exempelvis, och samhället i sig är i behov av fungerande människor förutom faktumet att det är skadligt för individen självt.

Hur tror ni att vi löser problemet? Vilka konkreta åtgärder behövs göras? Någonting jag klurat personligen över på är varför psykiska ohälsan är mer framträdande hos tjejer. Pressas de hårdare av samhället? Jag har landat mycket i att jag tror att vi behöver en mer normkritisk skola (förutom mer direkta åtgärder i form av resurser till psykiatrin te.x). Jag tror att en mer normkritisk skola med mindre fokus på betygshets till exempel är något som kan bidra till en positiv förändring. Skolan lägger en viktig grund också i hur man kan bli som person och då är det viktigt att det är en öppen plats där alla accepteras och där inte sneva ideal förmedlas. Sen tror jag också att det är viktigt att alla skolor har skolkuratorer. Utöver det så är reklam en viktig sak när det gäller vilka ideal som påverkar unga. Sexistisk reklam borde ses över och enligt mig förbjudas. Förutom betygshets och att vara den där duktiga flickan så riktar sig väldigt mycket reklam med fokus på kroppen till unga tjejer. Det är fel.

Det finns mycket att fundera på kring lösningar på detta problem, och det är väldigt viktigt att vi börjar ta psykisk ohälsa på större allvar om vi ska få ett mer välmående och fungerande samhälle.

// Pauline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s