En socialpolitikers funderingar

Som kommunpolitiker och förtroendevald ingår det att ta reda på hur kommun fungerar eller hur den inte det fungerar. Lyssna på medborgarna och även de som arbetar inom kommunen, visa upp sig och sitt parti, informera om vad partiet vill, vad partiet står för hela mandatperioden inte bara de tre sista månaderna innan valet.

Jag som nytillsatt andre vice ordförande i Socialnämnden har varit ute på ett flertal besök inom Individ- och familjeverksamheten och träffat personal, hört deras tankar kring vad som är bra och vad som är mindre bra. Verksamhetens uppdrag handlar bland annat om att ge stöd åt den som på grund av ålder, funktionshinder, sociala eller ekonomiska problem behöver hjälp. De ska även förebygga och hjälpa ungdomar med drogproblem.

Här är mina tankar efter de besöken:

I Nacka är det möjligt att välja utförare för det som kommun ska erbjuda så som hemtjänst, boendestöd, familjerådgivning, missbruksvård m.m. Och det här med frival är ju bra, men det ställer till det för de kommunala verksamheterna. De kommunala verksamheterna ska ju både vara ekonomiskt hållbara samtidigt som de måste ta emot de ärenden som ger mindre ersättning. De privata arrangörerna erbjuder ofta en insats som till exempel KBT eller dylikt,  sedan om problemet inte är löst eller om det är mer som individen behöver hjälp med eller om hela familjen är i behov av stöd och hjälp så är det kommunen som måste finnas där. På så sätt blir det svårare för den kommunala verksamheten att kunna hjälpa på ett så bra sätt som möjligt. Sedan kan jag undra hur lätt är det att välja om man i ett behov av hjälp, hur kan jag veta vad som är bra för just mig i ett utsatt läge?  Vore det inte bättre att bygga upp verksamheter dit alla kan komma och att det garanteras bra omhändertagande och vård och det behöver ju just inte vara kommunen som driver det. Jag tänker mig att det borde vara lättare om det inte fanns fler olika aktörer inom samma område.

Jag kommer att återkomma om det när jag har sett flera verksamheter.

Hej så länge!
lisskullazayane
/Lisskulla Zayane, andre vice ordförande i Socialnämnden

2 reaktioner på ”En socialpolitikers funderingar

  1. Du har så rätt i dina funderingar – de som är i mest behov av samhällets omsorg är tyvärr inte medvetna om vilken hjälp som finns att få eller vill inte ha någon hjälp. Här är det politikens stapplande steg på linan mellan fri företagsamhet med konkurrens och det gemensamt ägda i monopol. I historien om människans socialisation finns exempel på avarter av både roffokrati och monopol som har noll i verkningsgrad.
    Det kanske är så att alla områden inte passar för vinstmaximering och bör undantas från marknadens spelplan. När jag gick i skolan för länge sedan satt det en skylt i klassrummet – Är Du lönsam lille vän? Barn, sjuka och gamla ska inte utsättas för konkurrensens valfrihet tycker jag – i allas intresse bör vi göra som i Finland – vi kan lära av dom som är bättre än vi.
    Fri konkurrens på 1800-talet var tänkt att fungerar inom handeln och varuindustrin – INTE för människor och våra behov av omsorg 2015.

    • Just precis Ninni, allt ska kanske inte gå med ekonomisk vinst, vi måste börja prata om mänsklig vinst. Vi får rapporter efter rapporter om att våra ungdomar mår sämre, speciellt här i Nacka.
      Jag minns också bilden ” Är du lönsam lille vän”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s