På träff med ”Svenska med baby”

I torsdags åkte jag (Lisskulla), vår politiska sekreterare Nicole och hennes dotter Kleo till Fisksätras öppna förskola för att delta på det sociala projektet ”Svenska med baby”. Vi fick träffa Anna Libietis som driver SMB och några deltagare.

Baby-med-barn-JF-2

Foto: Jenny Freijing

Ja och vad är nu Svenska med baby? Tanken med den här föreningen är att skapa nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden, olika ursprung och på så sätt även bryta segregationen och att föräldrar som inte är så bekanta med det svenska språket och den svenska kulturen ska kunna träffa svenskfödda och vice versa, svenskfödda som vill träffa föräldrar med annat ursprung och traditioner. För deltagarna kostar det ingenting, de bjuds på kaffe, the och bulle. Man behöver inte föranmäla sig.

Som föräldraledig erbjuds  deltagarna också hjälp med att ta fram en karriärplan via ett annat företag. Typ om man funderar på att byta jobb, starta eget, hjälpa till med att förstå sin egen kompetens och liknande.

Just den här torsdagen kom tre mammor med sina barn och deras svenska var förståelig, en mamma och en pappa med svenska som modersmål och två gruppledare med sina bebisar var också med.

Vi sjöng några barnvisor tillsammans och en av mammorna sjöng en visa på polska. Träffarna har olika teman som man samtalar kring varje vecka.Eftersom det är semmeltider hade en av ledarna bakat semlor och tagit med sig och bjöd gruppen på. Innan vi åt semlorna berättade ledaren om semlans historia, hur den har utvecklats från en torr gammal bulle som lades i varm mjölk för att huvud taget kunna ätas, till en mjuk fet semla med mandelmassa och vispgrädde. Vi pratade även om att fasta och olika påsktraditioner.

Som de flesta föreningar har de svårt att nå den målgrupp som de vänder sig till. Kostnaden för den här verksamheten är främst för personal, fika och material som sånghäften och information. De har olika lokala överenskommelser med varje kommun som de är verksamma i. De håller sina träffar på olika platser i varje kommun; bibliotek, öppen förskola och kyrkan m.m.

Personligen tycker jag att idén är bra, att träffa andra, umgås, sjunga, byta erfarenheter både om sina barn och övriga livet. Men jag ställer mig frågan om det inte är det som en öppen förskola ska göra? Alla kommunens öppna förskolor bör jobba mer aktivt med integration och möten över boendeområden. Särskilt i Nacka som är så segregerat.

Nåja, lilla Kleo verkade tycka att det hela var kul och Fisksätras öppna förskola har väldigt fina lokaler och leksaker!

/Lisskulla Zayane, ledamot i KF och andre vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s