Politiker på polisinspektion i Nackanatten

Lördag natt i Nacka.

I socialnämndens uppdrag ingår det att bevilja serveringstillstånd till restauranger och uteställen och jag, Lisskulla Zayane, som är ny 2:e vice ordförande i nämnden ville veta hur det går till.

Frågor jag undrade över var hur är arbetet för tjänstemännen ute i verksamheterna? Vad ingår i en bedömning? Hur bemöts dem  m.m. Så efter överenskommelse med en av Nackas alkoholhandläggare  fick jag följa med på inspektion i Nackanatten.

Vi möttes på polisstationen i Ektorp kl. 21:00. Tre uniformerade poliser från Nacka, tre civilpoliser från City, en alkoholhandläggare och en tobakshandläggare och så jag! De var glada och positiva åt att en politiker skulle följa med och se hur verkligheten ser ut, i ärlighetens namn trodde jag att de skulle tycka att jag skulle vara i vägen, men icke, de förklarade noggrant och pedagogiskt  vad uppdraget gick ut på.

Nåväl, i tre bilar åkte vi iväg, en civilbil och två målade bilar. Restaurangerna är ju inte förvarnade att vi kommer och direkt diskreta var de ju inte.

Först skulle vi till en stor anläggning där arrangörerna hade sökt tillstånd för enbart just den kvällen, både för att sälja alkohol och tobak. Att några poliser är civilklädda beror på att uniformer kan skapa en viss oro bland gästerna. Stället var fullt med gäster och ett högt tryck på barerna och det serverades mat i Food Trucks på en innegård. Det fanns flera barer och alla kontrollerades och det togs prover från flaskorna för att se att det inte är ”ful” sprit. De gick även igenom texten på tobakspaketen noga, på så sätt kunde de se om det var smuggelcigaretter.

bild - kopia

Efter besöket åkte vi vidare till en restaurang i närheten för att kontrollera den. Inga gäster fanns kvar när vi kom, så personalen och ägaren höll på att stänga. Alla  gick in och två poliser gick fort in i köket för att se om det fanns några personer där. De kontrollerade att det finns en bok där det står vem som arbetar och att det stämmer överens med de som finns på platsen. De legitimeras  och kassan stäms av. Denna ägare hade vissa problem med sin kassaapparat och det tog en stund att rätta till det hela.

Sedan var det dags att åka till ett centrum med två restauranger som har alkoholtillstånd. När vi kom till den första restaurangen såg vi hur en del gäster försvann när de såg oss. Samma procedur där, kolla i personalboken, läsa av kassan, syna de gäster som var kvar och vilket skick de var i. Det blev klart för mig när vi var där att några av poliserna hade varit där tidigare. De fick förklara igen för ägaren att de gäster som är för berusade inte får serveras alkohol. De betonade att det är ägarens ansvar att gästerna inte är kraftigt berusade när de går från restaurangen. Ägaren tyckte att det är svårt att neka någon alkohol, att det lätt blir bråk då. Polisen tog snabbt fram några mindre planscher med information om alkohollagen som de bad ägaren att sätta upp på väggen så att gästerna själva kan läsa vad som gäller.

bild 1 bild 2 - kopia

Det fjärde besöket den natten var på en mindre restaurang med desto fler gäster och de var märkbart påverkade. Centrumet stängdes medan vi var där och gästerna lommade iväg. Även på denna restaurang  kollades allt igenom och även här fick ägaren en genomgång om alkohollagen. När de flesta våldsbrott  sker på kvällarna finns det alkoholinblandat. Antingen att brottsoffret är berusad och blir rånad, misshandlad, våldtagen m.m. eller att den som begår brott är berusad.

När vi skulle åka iväg var några av gästerna kvar utanför och började jiddra med poliserna och det hela slutade med att en person fick åka med till polishuset och nyktra till. Är man så pass berusad att man börjar jiddra med polisen vem kan man då börja bråka med och vad kan då hända? I värsta fall stöter man på en person med lika dålig omdöme och kanske finns det vapen med. Den här personen kommer säkert inte att förstå att det var för hens eget bästa som hen fick följa med till en cell.

Nu hade klockan blivit 02 och vi åkte tillbaka till det första stället. När vi kom tillbaka var många gäster på väg därifrån men det var också många kvar och det verkade fortfarande vara väldigt lugnt och många av gästerna åt mat som fortfarande serverades. Jag reflekterade över om detta hade varit för ca trettio år sedan då jag själv var ute och festade hade det varit betydligt mer fylla och folk hade legat och spytt på toaletterna och i buskarna utanför.

Kl. 03 fick jag skjuts hem av en polisbil och jag hoppades att mina grannar skulle se att den här gången var det mamman som blev hemskjutsad och inte någon ungdom 🙂

Hur som helst, jag blev väldigt imponerad av poliserna och handläggarnas tålamod och proffsighet när de hela tiden bemötte berusade personer som jiddrar även om de flesta gästerna den här gången var positiva.

/Lisskulla Zayane, andre vice ordförande i Socialnämnden

2 reaktioner på ”Politiker på polisinspektion i Nackanatten

  1. Tack Lisskulla för din berättelse! Är särskilt stolt över att du som politiker gör studiebesök i verkligheten! Nu har jag lärt mig en hel del mer än vad jag visste förut.
    Åsa Marnell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s