Några ord från MP:s Kommun -och landstingsdagar i Karlstad

I helgen åkte vi ett gäng från MP Nacka till Karlstad för att vara med på Miljöpartiets årliga Kommun- och Landstingsdagar. Vi som åkte var Ninni Lindberg, Göran Börjesson, Pascal Fall, Henrik Sundström, Sidney Holm och jag som skriver (Lisskulla Zayane).

I vanlig ordning inleddes K & L-dagarna med tal från språkrören. Det speciella denna gång var att fem av MP´s sex nya ministrar i regeringen var med och presenterade sig. Det är ju första gången som MP har ministrar i en majoritetsregering!

Sidney och jag passade på att haffa Nackas ”egen” kulturminister Alice Bah Kuhnke och bjöd in henne till ett medlemsmöte någon gång i februari-mars, missa inte det mötet bästa medlem.

På Kommun- och landstingsdagarna är det alltid fler seminarium som man vill gå på men inte hinner med, därför är det ju bra att vi är fler som åker och kan dela upp oss.

Jag valde att börja med att lyssna på författaren till boken ”Grattis du är förtroendevald”, Lena Hörngren. Hon beskrev sina erfarenheter och gav en del tips på hur vi skulle bli bra förtroendevalda och hur vi kan bemöta reportrar. Kan väl tycka så här i efterhand att jag skulle ha valt något annat, men men..

Sedan var det dags för nästa seminarium. ”Vad innebär den nya patientlagen?” Den 1 /1 2015  träder den nya patientlagen i kraft. Den ska vara mer pedagogiskt och förståelig än vad den gamla är. Inga större nyheter förutom att nu kan vi välja utförare i andra landsting än den vi är skrivna i. Men det är fortfarande hemkommunen som får betala, svårt att veta hur det kommer att påverka våra val av utförare.

Tredje och sista seminariet valde jag ”Hur tryggar vi personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården i hela landet”. Det är väl ingen nyhet att det är  brist på både läkare och sjuksköterskor, speciellt de sjuksköterskor som har någon form av specialistutbildning. Allvarligast är det inom psykiatrin och primärvården. Två viktiga frågor i den närmaste framtiden är – Säkra vårdens kompetensförsörjning och håll samman vården för varje person.

Avslutningsvis höll Gustav Fridolin som vanligt ett fantastiskt tal som ni kan se om ni klickar här.

Efter en hel helg med mingel och erfarenhetsbyte med andra förtroendevalda från hela landet så bjöds det på maskrostårta!

.bild (1)

/Lisskulla Zayane, ledamot i Kommunfullmäktige och Social- och äldrenämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s