Alliansen i Nacka fortsätter bryta mot lagen när de lägger ner skolor!

sidneymagnus

Under senaste kommunfullmäktige debatterades Miljöpartiets motion om förbättrad hantering vid nedläggning av skolor. Miljöpartiet i Nacka ser det som en demokratisk självklarhet att sådana viktiga beslut som att lägga ner skolor ska fattas av fler än ett fåtal personer.

Som det ser ut i dag i Nacka är det ett litet utskott till Kommunstyrelsen bestående av åtta politiker som har makten över Nackas skolors vara eller icke vara.

Nedläggning av skolor är något som berör och upprör och ska tas på allvar. Vi kommer ihåg hur det gick till när Fisksätraskolans högstadium lades ner i slutet av 2011. Beslutet kom plötsligt, fyra dagar före julafton, och drabbade många elever, föräldrar och lärare i en redan utsatt och lågt prioriterad kommundel.

Handlingarna kom en arbetsdag före mötet, där bara några få av kommunens politiker fanns representerade och bara ett oppositionsparti. Hanteringen var inte bara dåligt skött utan även olaglig, eftersom kommunstyrelsen enligt kommunallagen inte får flytta ansvaret för nedläggning av skolor till en lägre nivå. Under debatten i kommunfullmäktige den 27 oktober påpekade vi att kommunen bryter mot lagen och föreslog att liknande beslut ska fattas i lägst kommunstyrelsen framöver.

Även kommunens revisorer har kritiserat majoritetens ständiga iver att flytta ansvar från kommunstyrelsen till tjänstemän och utskott med mindre insyn. Trots detta var det ingen av de 34 närvarande allianspolitikerna som gick upp och försvarade sig eller ens kommenterade det faktum att de bryter mot lagen.

Istället röstade de i tystnad, med endast en knapptryckning, mot MP:s förslag och revisorernas rekommendationer för att fortsätta att bryta mot lagen.

Sidney Holm, språkrör och ledamot i Kommunstyrelsen
Magnus Söderström, ledamot i Utbildningsnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s