Vi vill se fler elbussar och elbilar i Nacka

Grön elbuss. Miljöpartiets kampanjbuss på turnén i Nacka.

Grön elbuss. Miljöpartiets kampanjbuss på turné i Nacka. Med snabbladdningsstationer skulle elbussar kunna bli en vanlig syn i Nacka.

Vi vill skapa ett miljövänligt och hållbart samhälle där vi tar oss an klimatutmaningen. En nödvändig förändring för ett hållbart samhälle är att minska oljeberoendet. Vi behöver bilar i vårt samhälle, men de ska köra på miljövänliga bränslen. Det är förändringar som vi kan och måste lägga grunden till redan nu.

År 2020-2025 planerar Nacka Energi att investera 150-180 Mkr i kommunens elnät. Miljöpartiet anser att det är viktigt att kommunen har en uttalad strategi för framtiden. Miljöpartiet vill i denna satsning anpassa elnätet så att det sedan är enkelt att sätta upp laddstolpar för snabbladdning av elbilar. En laddning som i ett ”vanligt” vägguttag tar 8-10 timmar tar i en snabbladdningsstation ca 20-30 min. Möjlighet till snabbladdning av elbilar är värdefullt för till exempel hemtjänsten och hantverkare som då kan använda elbilar i sin dagliga verksamhet. Om möjligheten finns att sätta upp extra kraftiga laddstolpar även i anslutning till den planerade bussterminalen i Nacka Centrum ökar det möjligheterna att använda elbussar i kommunen i framtiden.

I dag är det många som väljer bort elbil för att det finns för få laddstationer. Samtidigt byggs det för få laddstationer för att det finns för lite elbilar. Här har kommunen ett stort ansvar för att det byggs en infrastruktur anpassad till framtidens fossiloberoende fordon.

Sidney Holm
Åsa Marnell,
Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Nacka

2 reaktioner på ”Vi vill se fler elbussar och elbilar i Nacka

  1. Om ”Pengar inte är allt” så borde väl bussen ha svensk registrerings plåt och inte tysk? Fast om den vore det slipper ju inte miljöpartiet svensk vägskatt…

    • Tyvärr fanns det inga svenska elbussar att låna, det hade blivit mycket billigare för oss än att ta hit en ända från Tyskland. Sverige är ju tyvärr lite av ett u-land när det gäller satsningar på elfordon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s