Mindre kött på tallriken!

Nacka kommun envisas med att inte följa konceptet Köttfria måndagar.  Många hävdar att det är individens frihet att äta kött varje dag, året runt, fast vi vet att det inte är bra för miljön och för oss människor att äta för mycket kött.

Det kommer rapporter nästan dagligen varför vi inte bör äta för mycket kött.  Vi lever längre, vi blir friskare, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes m.m.

Många miljögifter blir mer koncentrerat i kött och fisk ju högre upp i näringskedjan de kommer. Det innebär att fisk och kött (främst lever och njure) ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier. (Läs gärna vidare på www.vegetarian.se)

Kött är värsta miljöboven skriver Monica Engström och Jonas Norberg i ekuriren.se .

18 % av jordens totala växthusgasutsläpp kommer från köttproduktionen. Enligt Naturskyddsföreningen kan en grön rätt utan rött kött mer än halvera matens totala klimatpåverkan. Förutom att det är bra för miljön, hälsan och djurens blir det mindre kostsamt med ett vegetariskt alternativ då kött är dyrare i inköp. (www.ekuriren.se)

Så varför är det så viktigt för vissa människor att få äta kött varje dag?  Är det en princip sak? Som rätten att köra bil varje dag? Friheten att få göra som man vill oavsett om hur det drabbar oss själva och andra?

Jag kommer att arbeta för att Nacka kommun ska införa en eller två köttfria dagar i all kommunal verksamhet, t.ex. skola och äldreomsorg.

Själv äter jag kött högst en gång i veckan, aldrig ute på restauranger eller på fester och tillställningar. Det blir ofta ett bra samtalsämne utan att jag trycker mina åsikter på andra, berättar bara vad som är positivt med att minska kött ätandet, med andra ord vill jag bara ”knacka på din dörr” (gammalt arabiskt ordspråk.)

/Lisskulla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s