Krossa parkeringsnormen!

cykelbana

När det gäller att sänka utsläpp på kommunal nivå och satsa på hållbarhet finns det mycket man kan göra! Jag tänkte skriva om normer och då framförallt om parkeringsnormen. En parkeringsnorm är regelverket för hur en kommun ska hålla sig kring bilparkering när man bygger nytt eller bygger om. Det finns ofta en minimigräns för hur många parkeringsplatser det ska vara för att få bygglov.

Genom att man alltså har en norm som säger att man ”måste skapa rum åt bilen” speglas ju en del värderingar, som jag inte tycker är vettiga i det samhälle jag vill ha där man ska satsa på hållbarhet och minskad klimatpåverkan.

Enligt statistik från SCB så har nära hälften av Sveriges kommuner brist på bostäder. Genom att minska antalet parkeringsplatser kan man också bygga tätare och öka utrymmet för bostadsbyggande.

Det finns argument om att behålla parkeringsnormen för att kommuner är rädda för att gatorna ska fyllas igen av parkerade bilar, vilket gör att gator kan bli svårare att komma fram på. Det problemet finns det andra lösningar på anser jag.

De lösningarna finns i ökade satsningar på bilpooler, gemensamma underjordsgarage, bättre cykelparkering och att under stängningstid till exempel utnyttja centrums parkering för närboende.

Istället för att prioritera att bygga ut bilvägar kan man satsa på cykelbanor och kollektivtrafik, vilket jag också tror är kärnan i det hela för att minska bilberoendet och normen om att ta bilen.

Dom som är i stort behov av bostäder – unga, gamla och studenter använder bilen inte lika mycket. Jag vill se en ny infrastrukturnorm och större satsningar på utbyggnad av gång och cykelbanor tillsammans med kollektivtrafik.

Vad man satsar på i kommunen tror jag definitivt påverkar normen hos invånare och en klimatsmart sådan leder till mer utrymme för bostäder och mindre klimatpåverkan. Den hållbara normen ska prioriteras, därför- krossa parkeringsnormen!

//Pauline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s