Kulturen som en bärande del i ett grönt samhälle

Det slår mig hur lite kulturpolitiken får plats i valrörelsen, och det inom alla partier; valstrateger räknar procentenheter hit och dit, och då platsar inte kulturen in, säljer inte till tillräckligt många potentiella väljare, enligt valstrategerna, som säkert har rätt på kort sikt. Istället göds vi likt gåslevergäss med mantrat ”skola, vård och omsorg” (för vem är emot satsningar på ”skola, vård och omsorg”?…) tills vi storknar och inte orkar lyssna mer. Det ena partiet efter det andra ”lovar” pengar till t.ex. skolan, utan att förklara hur staten ska kanalisera pengar till den kommunalt styrda skolornas kommunala eller privata skolor; och så späds politikerföraktet på när det visar sig att de där pengarna aldrig söktes av den och den friskolan då ansökningsformuläret var för komplicerat eller att skolan inte visste om att det fanns t.ex. pengar att söka för speciallärare.
Har du orkat läsa ända hit? Bra! Vi i Miljöpartiet i Nacka har nämligen visioner för ett grönt samhälle med kulturen som en naturlig, bärande och integrerad del av allt från bostäder och stadsplanering till skolor och konsertlokaler; vill även öka konsumtionen av kultur istället för varor och därför satsa på mer kulturella näringar i kommunen. Till det behövs det KULTURARBETARE!
Själv jobbar jag sen 20 år som operasångare, allt från Metropolitan Opera till Boo Kapell; och sen januari 2013 sitter jag även som ersättare i kulturnämnden för Miljöpartiet; det känns fantastiskt givande att som kulturarbetare vara med och påverka kulturpolitiken, lite payback time kan man säga, och det jag brinner mest för är att förbättra arbetsvillkoren för kulturarbetare.
Min vision är att Nacka ska bli attraktivt för kulturarbetare, och är Nacka attraktivt för kulturarbetare genererar det ett rikare och bredare kulturutbud för kulturkonsumenten, kommuninnevånaren. Det krävs en bättre helhetssyn vad gäller kommunens kulturlokaler, med en sund hyressättning anpassad efter det kulturella skapandet. MP Nacka vill dessutom bygga upp ett allmännyttigt bostadsbolag, och där bör man redan från start planera för lokaler för kulturarbetare. Inte minst när det gäller nya Orminge C: skulle det kunna finnas plats för ett litet konserthus, kanske rentav en kommunal kammarorkester? Jag tänker på föredömet Angeredsteatern i Göteborg där man skapat en stark och kreativ kulturplattform, trots att den ligger ute i förorten.
Ett annat viktigt område är kultursponsringen; företag ska kunna sponsra kultur på samma villkor som idrott. Detta är naturligtvis ett beslut som måste tas på nationell nivå, men om det skulle genomföras, skulle t.ex. små lokala företag fördelaktigt kunna sponsra små lokala kulturevenemang, vilket skulle komma lokalbefolkningen till godo med ett växande kulturutbud.
Till slut: det pratas om ett nytt operahus i Stockholm, det bollas hit och dit och ingen verkar nöjd med placeringen, det är liksom fullt på de fina lägena längs Stockholms kajer; ett av förslagen ligger för övrigt alldeles intill Nackas kommungräns. Är det så att Stockholms nya operahus ska ligga i Nacka? Svindlande tanke!
Fortsatt grön och skön sommar på er!
Mathias Zachariassen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s