Dött hav

Nacka, mellan storstad och skärgård. Att de är underfundigt och väl beskrivande ord förstår jag när jag glider ut ombord på den stora färjan som ska ta mig till andra sidan Östersjön. Träd, klippor, skog, vackra äldre och mindre smakfulla nyare hus längs Nackas strandlinje. Det är mulet och kallt på däck, sånt där väder som klimatskeptiker nöjt kan raljera om: ”så kallt som det är kan det inte vara tal om någon växthuseffekt”. Men det är just vad det kan.

I semestertider blir jag själv högst påmind om mitt eget avtryck, mitt ”carbon footprint”, på denna jord både vad gäller mina resval och livsstil. Vad innehåller solkrämen jag smörjer in mig med? Med vilka kemikalier har den där tröjan jag såg på marknaden producerats och behöver jag verkligen fler saker i mitt liv? Hur har maten på den här menyn producerats? Och sist men inte minst, var det verkligen nödvändigt att ta flyget ner till italienska släkten? Åh, ångest.

Vad jag även tänker på där på däck på ”Finlandsbåten” som ska ta mig till mormor är hur den vackra skärgården mot vars klippor vattnet slår allteftersom vi far fram faktiskt är ett dött hav. En mycket större del av Östersjöns botten än vad som tidigare trotts och uppskattas är så syrefattig att den är död, och denna livlöshet bara sprider sig. Fisken från vårt hav är full av gifter och den goda strömmingen knappast nyttig utan tvärtom full med dioxiner.

Som vi har lyckats förstöra och fortsätter behandla vårt hav, det är så otroligt sorgligt. Tänk så kort tid människan funnits på denna jord men så mycket vi hunnit påverka och förstöra. Tänk hur vi vet att inte bara Östersjön utan flera av våra vackra badsjöar är förorenade och farliga, men döden och de giftiga fiskarna blir bara fler. Tänk vad kortsiktigt människan tänker. Vi slänger ner lite här, gräver ner lite där, för vad som inte syns finns inte.

Eller? Det är dags att ta ansvar för nutid och framtid! Ingenting försvinner, allt finns kvar…

En reaktion på ”Dött hav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s