När vi hade Nackas första Sverige 3.0 samtal

IMG_8879IMG_8863

Denna vecka hålls två Sverige 3.0-samtal i Almedalen för att prata om rasism och behovet av samtal istället för debatt. Här följer ett inlägg om när vi i MP Nacka hade ett Sverige 3.0-samtal under biblioteksveckan i Forum. Sverige 3.0 bad mig skriva en text till deras nystartade hemsida om varför vi bjöd in dem och varför de är viktiga, och här följer den.

www.sv3rige.se

Jag skulle ansvara över en vecka av politiska samtal för Miljöpartiet i min privilegierade hemkommun Nacka strax utanför Stockholm. Vi planerade och tänkte att vi åtminstone ville ha en dag där vi specifikt pratade om rasism, om främlingsrädsla, men insåg att de termer vi valde att använda, eller använde av vana, var laddade och svåra att handskas med. Vilka ord skulle vi använda för att på riktigt få fram det vi ville förmedla? Jag hade nyligen hört om Sverige 3.0 och kom att tänka på att det är just så vi behöver prata, inte alls prata vi och dem utan bara om hur vi vill ha det här i vårt land. Sverige 3.0. Ett nytt sätt att agera, samtala och mötas på. För alla. För frågan står över alla andra frågor.

Inför hade vi, jag och Sverige 3.0, två möten där vi gemensamt gick igenom metoden och frågeställningarna som skulle prägla det medskapande samtalet på två timmar. Det var givande att få vara med redan i planeringsstadiet, jag kände mig sedd och lugn över att de specifika frågeställningarna för just vårt samtal togs på stort allvar långt i förväg.

Inför samtalet bjöd jag in andra politiska partier och folk som inte alls bryr sig om politik. Det blev en bra blandning av intressen och åldrar. Som deltagare uppfattade jag det som en konst att mitt i ett bibliotek lyckas skapa ett rum i rummet, en trygg plats att samtala på trots sorlet runt om. Jag upplevde samtal om rädslor, om vad vi är stolta över i vårt land och hur vi vill att framtiden ska vara. En känsla jag fortfarande har kvar nu drygt en månad senare är hur fint det är att prata utifrån givna ramar med personer jag aldrig tidigare pratat med, människor jag inte känner, och hur givande det är att ha avsatt god tid för detta. Det hände något i rummet, en känsla svår att beskriva, som jag tror är ett resultat av skicklig processledning, inspirerande dokumentation, en välfungerande metod, samt väldigt mycket tanke och kärlek bakom hela grundidén.

Sverige 3.0 är för mig något jag saknat utan att veta om det, och nu när det finns känner jag mig lättad och hoppfull igen.

(I arbetsgruppen som ansvarade över biblioteksveckan i Nacka Forum ingick Desha Svenneborg, Åsa Marnell och Roger Bydler).

Nina Piroth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s