Globala klimatproblem kräver lokalt engagemang

I dag är det Världsmiljödagen, en dag då miljö- och klimatfrågor uppmärksammas över hela världen. Klimatförändringarna är ett globalt problem, men det är vad vi gör lokalt runtom i världen som skapar den och lokala beslut är en del av lösningen. Även vi i Nacka måste ta klimatansvar och göra allt vi kan för att minska våra utsläpp av växthusgaser.

Kommunikationerna är blodomloppet i ett växande Nacka och mötesplatserna själva hjärtat. Om vi ska lyckas minska våra utsläpp men samtidigt bekvämt kunna transportera oss kors och tvärs genom kommunen måste vi minska vårt bilberoende. Alliansen planerar för mer än 16 000 nya bilar bara i centrala Nacka. Det motsvarar 47 elvamanna fotbollsplaner i parkeringsyta. Miljöpartiet vill bygga ett Nacka anpassat för människor, inte för bilar.

Kollektivtrafiken måste därför kraftfullt utvecklas, också genom att utnyttja våra vattenvägar bättre. Vi vill se till så att SL börjar med matarbusstrafik så alla enkelt kan ta sig till en större handels- och kollektivtrafikplats även utan bil. Vi vill också storsatsa på nya snabba busslinjer. Möjligheterna att cykla snabbt och säkert måste förbättras och vi vill satsa 280 miljoner kronor fram till 2018 på att bygga ut ett bra cykelnät här i Nacka. För ett mer hållbart Nacka måste det bli enklare att kunna välja bort bilen.

Klimatförändringarna är den fråga som oroar svenska folket mest, något som tydligt avspeglade sig i EU-valet där Miljöpartiet gick starkt framåt. Vi i Miljöpartiet vill driva en politik som innebär att vi lämnar över ett hållbart samhälle till våra barn och barnbarn.

Åsa Marnell & Sidney Holm – språkrör för Miljöpartiet de gröna i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s