Fråga och svar: Pedagogiska måltider i skolan

Nyligen fick vi ett mail till kansliet som löd så här:

”Hej!

Jag är förskollärare på en kommunal förskola i Nacka. Jag har två frågor till dig;
1: Vad är Nacka kommuns policy angående pedagogiska måltider i förskolan?
2: Vad innebär pedagogiska måltider i förskolan för dig och ditt parti?”


Vårt språkrör och gruppledare Sidney Holm svarade så här:

 

”Hej!

Tack för ditt mejl. Den första motionen jag skrev som nybliven politiker här i Nacka handlade om att använda måltiderna i skolan som ett pedagogiskt verktyg till att uppmärksamma på att vad vi stoppar i oss har betydelse, inte bara för vår egen hälsa utan även för andra. Vi i MP har sedan återkommande lämnat in mängder med motioner angående maten som serveras i skolor och förskolor, bl.a. dessa.

Vad man menar med pedagogiska måltider kan variera men vi har inte motionerat specifikt om att lärare ska äta tillsammans med eleverna som en del i det pedagogiska arbetet. När det gäller förskolan utgick jag ifrån att så redan var fallet, hur fungerar det hos dig? Jag har kollat upp med skattemyndigheten och pedagogiska måltider inom skola, äldre- och barnomsorg är helt undantaget från förmånsbeskattning.

Enligt en undersökning gjord av skolmatens vänner 2003 så får 92 % av lärarna på låg- och mellanstadiet (torde vara högre i förskolor) äta pedagogiska måltider med eleverna om de vill men jag vet inte hur pass vanligt det är i praktiken. Vi har legat på mycket för att det ska tas fram policys och riktlinjer här i kommunen inom viktiga områden men (m)ajoritetens politiker vill hellre ha ”frihet under ansvar”.

Vi i MP tycker att måltider är mycket viktiga, inte bara vad man stoppar i sig utan även det runt omkring. Måltidssällskapet betyder ofta mer än vad man äter då det är så mycket mer än mat som ingår i en god måltid.

Du får gärna höra av dig om hur det fungerar på din förskola och vad du tycker kan göras för att det ska bli bättre.

Mvh//Sidney”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s